was successfully added to your cart.

video-marketing

Videó marketing

Az elmúlt hetekben egyre több megkeresés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban,hogy milyen is egy jó videó. Tegnap egy lány írt rám FB-on azzal a kérdéssel, hogy szerintem három vagy öt perces videókat gyártson az új kampányához. Ime a válaszunk:)

Mire jó a videó marketing?

A legfontosabb tévhit a videó marketinggel és a vizuális tartalmakkal kapcsolatban, hogy önmagában is működőképesek. Az a tapasztaltunk hogy a videó inkább figyelemfelkeltésre szolgál és mint ilyen, inkább egy kiegészítő elme egy jól összerakott kampánynak.

Milyen csatorna?

Jó ha előre tudjuk, melyik (szerintem itt is fontos hogy egyszerre több) platformon fogjuk használni

  • Facebook-on hirdetett videóként
  • Google Adwords bumper videóként, vagy Youtube videóként
  • Instgram hangnélküli vagy hangos fastmove videóként
  • Snapchat-en, Twitteren
  • Saját weboldalunkon vagy Dm kampányban

Ezek a felhasználási csatornák határozzák meg azt, hogy milyen jellegű videót érdemes gyártani. Mert tegyük fel egy Facebookon, ahol igaz most még nem indul el a hang a videó alatt –  a Facebook tervezi a következő hónapokban hogy automatikusan hanggal indulnak el a videók, így ott egy teljesen más fajta videó struktúrát kell  majd használni – teljesen más elvárásnak kell megfelelni, mint egy  Youtube-ra készült termék bemutató videónak. Ugyanez vonatkozik a Google-re, ahol az év vége felé vezetik be az úgynevezett “bumper” videókat amiket majd nem lehet továbbklikkelni.
Instagram-on szintén jellemző hogy a hang nélkül indul el és nekünk kell a hangot ráadni, valamint itt van egy időkorlát amit érdemes betartani.
Nyilván vannak olyan esetek amikor nem elsősorban közösségi elemként használjuk a videót hanem mondjuk egy termék bemutatására riportokkal, vagy egy magazinműsoros talkswhows stílusban leforgatott mini filmről beszélünk, ami bemutatja cégünket vagy a szolgáltatásunkat. Ezeknél a típusoknál megint egy másfajta gondolkodás módot érdemes elsajátítani.

A tartalom fontos?

Talán a legfontosabb mind közül, ne akarjunk eladni. Inkább csak  informáljunk és segítsünk a döntés meghozatalában. Ha a termékünk jó akkor úgyis minket választanak. 🙂

A méret a lényeg?

Tapasztalataink szerint egy 30-50 másodperces videónál többet egyszerűen nem néznek meg online térben kivéve hogyha valami olyan tartalommal tudjuk megtölteni ami 100 %-ban releváns  az olvasóink és az érdeklődők számára. Általános tapasztalat az, hogy az online térben az emberek gyorsan szeretnének információhoz jutni, pld. a cikkeknél is csak a headlineokat olvassák el nagyon sokan és abból szeretnék információt. Ezeket az elveket érdemes szem előtt tartani amikor meghatározzuk a videó hosszát.

“Ne áruljuk a termékünket/ szolgáltatásunkat, inkább segítsünk meghozni a döntést.”

Akkor a videó marketing fontos?

Összességében a videó egy nagyon jól használható eszköz az érdeklődés felkeltésére, valamint az érdeklődés fenntartására. Én személyesen inkább abban hiszek, hogy egy jó videó inkább kiegészítése lehet egy marketing mixnek

A videós referenciáinkról itt találsz több információt.

Érdekes kérdéskört feszeget Zoli,

a legújabb SmartBusiness podcastban. //kb 3 perc//